آنچه باید در مورد رطوبت و عایق بدانید
از آنجایی که جذب رطوبت بر مقدار R عایق تأثیر منفی میگذارد، مهم است که هنگام انتخاب عایق، عملکرد رطوبت را در نظر بگیرید، به ویژه برای شرایط رطوبت بالا، مانند دیوارهای پایه مدفون.
آب مایه حیات است
بدون شک این یک جمله درست است، با توجه به اینکه آب 70 درصد از سطح زمین را پوشانده است، که حیات از اقیانوس ها پدید آمده و بدن انسان 60 درصد آب است.
همانطور که آب برای سلامتی و رفاه انسان بسیار مهم است، در مورد ساختمان ها، آب یکی از بدترین دشمنان ما است. اعم از نزولات جوی که از پوشش ساختمان عبور می کند، نشت آب زیرزمینی، رطوبت بالا یا نشتی لوله ها، آب انبوهی از مشکلات از جمله پوسیدگی، قالب و فرسایش را در ساختمان ها ایجاد می کند.
بخوانید >> ایزوگام در تبریز
مانند بسیاری از مصالح ساختمانی دیگر، رطوبت بر عایق حرارتی تأثیر منفی می گذارد. این مقاله به این موضوع میپردازد که چرا عایق و آب با هم مخلوط نمیشوند و عملکرد رطوبت چندین نوع عایق رایج را برجسته میکند.
همانطور که همه از تجربه شخصی میدانند، وقتی موهایتان خیس است، سرتان خیلی سردتر از زمانی است که خشک است. رطوبت باعث مات شدن موها می شود که باعث کاهش هوای عایق بین موها می شود. همچنین، از آنجایی که آب گرما را بهتر از مو هدایت می کند، موهای مرطوب مسیر آسان تری را برای خروج گرما از پوست سر شما فراهم می کند.
همین امر در مورد عایق های در معرض رطوبت نیز صادق است. عملکرد حرارتی آن (ارزش R) کاهش می یابد زیرا آب هوای عایق را که در عایق محبوس شده است جابجا می کند. علاوه بر این، طبق گفته دکتر استیو بجر، رسانایی حرارتی آب تقریباً 20 برابر بیشتر از رسانایی متوسط عایق حرارتی است.
مشکل چقدر جدی است؟ طبق گفته شرکت صنایع خدمات حرفه ای، یک بخش از شرکت تست مصالح ساختمانی Intertek، “جذب تنها 20 درصد رطوبت می تواند تا 55 درصد ارزش عایق را از دست بدهد.” در نتیجه، برای اطمینان از اینکه عایق کار خود را درست انجام می دهد، بسیار مهم است که هنگام انتخاب عایق، عملکرد رطوبت را در نظر بگیرید – به خصوص در کاربردهایی که در معرض رطوبت زیاد قرار دارند، مانند درجه پایین تر و زیر دال های بتنی.
عایق های مختلف در برابر رطوبت
از چوب های فایبرگلاس گرفته تا فوم های سفت و سخت، عملاً هیچ عایق در برابر رطوبت مصون نیست و عملکرد حرارتی آن را کاهش می دهد. با این حال، شدت ضربه بستگی به این دارد که یک عایق چه مقدار رطوبت را جذب می کند و چگونه به راحتی رطوبت را آزاد می کند. در زیر یک نمای کلی از عملکرد رطوبتی چندین نوع عایق که معمولاً در پوشش های ساختمانی استفاده می شود آورده شده است:
- پولیسو
- پلی استایرن اکسترود شده (XPS)
- پلی استایرن منبسط شده (EPS)
فوم های سفت و سخت
در حالی که چوب های فایبرگلاس هنوز به طور گسترده در دیوارهای گل میخ استفاده می شوند، متخصصان ساختمان به طور فزاینده ای به صفحات عایق فوم سفت و سخت روی می آورند تا الزامات کد برای عایق کاری مداوم را برآورده کنند. اگرچه این محصولات تمایل به ارائه عملکرد بهتر رطوبت نسبت به خمیرهای فایبرگلاس دارند، اما در درجه جذب رطوبت و کاهش ارزش R متفاوت هستند.
پولیسو
به دلیل نحوه ساخت آنها، تمام تخته های عایق پلی ایزو از محصولات روکش دار هستند. نوع فیسر در عملکرد رطوبت عایق نقش دارد. طبق انجمن تولیدکنندگان عایق پلی ایزو، تخته های پلی ایزو فویل دارای درجه نفوذ (perm) حدود 0.3 هستند. تا حدی به دلیل درجه حرارت پایین آنها، محصولات پلی ایزو اغلب در کاربردهای دیوار و سقف استفاده می شوند.
EPS و XPS
عایق های EPS و XPS در مورد رطوبت عملکرد بسیار متفاوتی دارند. EPS تمایل دارد مقادیر کمی از رطوبت را سریعتر جذب کند، اما همچنین آن را بسیار سریعتر از XPS آزاد می کند. این امر منجر به سردرگمی در مورد اینکه کدام ماده بهترین عملکرد را دارد، زیرا XPS در آزمایشگاه جلوتر است، در حالی که EPS در کاربردهای دنیای واقعی برتر است.
هر دو عایق معمولاً بر اساس ASTM 272، روش تست استاندارد برای جذب آب مواد هسته برای سازههای ساندویچی ارزیابی میشوند. در این آزمایش، نمونه های عایق به مدت 24 ساعت به طور کامل در آب غوطه ور می شوند، سپس بلافاصله پس از خروج از آب برای جذب رطوبت وزن می شوند.
مشکل این است که این روش تست برای اطمینان از تولید محصولات با مشخصات مورد نیاز طراحی شده است، اما به اندازه کافی شرایط ساختمانی در دنیای واقعی را منعکس نمی کند. مگر اینکه یک ساختمان در معرض سیل گسترده قرار گیرد، عایق زیر درجه آن تقریباً هرگز مانند آزمایش آزمایشگاهی به طور کامل زیر آب نمی رود. و مگر اینکه چنین سیلابی طولانی شود، این آزمایش نحوه خشک شدن عایق را بین دوره های قرار گرفتن در معرض رطوبت در نظر نمی گیرد.
یک آزمایشگاه مستقل تست شهر دوقلو لک لک، میزان رطوبت EPS و XPS را که در کنار هم به مدت 15 سال روی پایه ساختمانی در سنت پل، مین مدفون شده بودند، ارزیابی کرد. در زمانی که عایق ها برداشته شدند، EPS تنها 4.8 درصد رطوبت داشت. از نظر حجم در مقایسه با 18.9 درصد رطوبت برای XPS. پس از 30 روز زمان خشک شدن، EPS تنها به 0.7 درصد رطوبت حجمی خشک شد، در حالی که XPS همچنان حاوی 15.7 درصد رطوبت بود.
تست شهر دوقلو لک لک دو عایق همچنین میزان تأثیر جذب رطوبت بر مقدار R را نشان داد. عایق XPS 48 درصد از R-value خود را از دست داد، در مقایسه با کاهش تنها 6 درصدی برای EPS. برای بحث بیشتر در مورد این نتایج، به بولتن فنی 103 اتحادیه صنعت EPS مراجعه کنید، “تحقیق 15 ساله در محل نشان می دهد که EPS بهتر از XPS در حفظ ارزش R عمل می کند.”
جلوگیر از رطوبیت با ایزوگام
ایزوگام نوعی پوشش مقاوم از قیر و الیاف مختلف مصنوعی میباشد که به وسیله گرما چسبانده میشود تا از نفوذ آب و رطوبت به محیط زیر خود جلوگیری کند که معمولا عمر آن حدود ۱۰ سال میباشد. همچنین امروزه در بیشتر ساختمانها در مرحلهٔ پی و فونداسیون و در ایزولاسیون دیوارها، سرویسها و پشتبام، ایزولاسیون یک لایه عایق رطوبتی صورت میگیرد که جالب است بدانید که تا ۴۰ سال پیش غایق بندی ساختمانها که به صورت سنتی با استفاده از قیر و آسفالت انجام میگرفت مقاومت بسیار خوبی را نداشتند و با گذشت زمان و پیدایش عایقهای مختلف ایزوگامی جای خود را به این عایقهای مقاوم و بادوام دادند.
اکثرا عایق کاری رطوبتی در ساختمان های ایرانی با استفاده از ایزوگام انجام می گیرد که هم از لحاظ قیمت و هم کیفیت بی رقیب می باشد .
نتیجه
در حالی که آب مایه حیات است برعکس آن نابودگر ساختمان است ، همانطور که فیلسوف چینی لائوتسه گفت: “هیچ چیز نرم تر و انعطاف پذیرتر از آب نیست، اما هیچ چیز نمی تواند در برابر آن مقاومت کند.” مقاومت در برابر آب، خواه به آرامی کوه گرانیتی را در اثر فرسایش از بین ببرد، یا روستایی را در سیل از بین ببرد. این امر در مورد عایق نیز صادق است، زیرا رطوبت می تواند در بسیاری از عایق ها نفوذ کند و عملکرد حرارتی آنها را کاهش دهد.
اگرچه متخصصان صنعت ساختمان می دانند که هنگام انتخاب عایق برای پروژه های خود ارزش R را در نظر بگیرند، با توجه به تأثیر منفی قابل توجهی که آب بر عملکرد حرارتی دارد، ارزیابی عملکرد رطوبت نیز بسیار مهم است.